ΓΕΝΙΚΑ

Η διάσχιση των στενών του Νέστου από Σταυρούπολη προς Τοξότες είναι μια από τις ωραιότερες πεζοπορικές διαδρομές που μπορεί κανείς να πραγματοποιήσει στην Ελλάδα. Σε μεγάλο τμήμα της διαδρομής υπάρχει μονοπάτι πολύ φανερό και συντηρημένο, ενώ πουθενά δε θα συναντήσετε θορυβώδεις ορδές "φυσιολατρών" με τζίπ. Ο λόγος: στα στενά του Νέστου δεν πηγαίνει κανενός είδους δρόμος, είναι προσβάσιμα μόνο με τρένο ή με τα πόδια! Στη συνέχεια περιγράφεται η διαδρομή στο σύνολό της όπως την κάναμε εμείς το καλοκαίρι του 2003. Επειδή ο τρόπος που την κάναμε δεν ήταν πιθανότατα ο σωστότερος, ακολουθούν και κάποιες εναλλακτικές προτάσεις...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

    * Το ξεκίνημα γίνεται από το σιδηροδρομικό σταθμό της Σταυρούπολης. Εδώ μπορείτε να έρθετε με τρένο από την Θεσσαλονίκη, τη Δράμα, την Ξάνθη ή και κατ' ευθείαν από την Αθήνα. Το σημαντικότερο εδώ είναι να πληροφορηθείτε για τις διελεύσεις των τρένων από κάποιον από τους υπεύθυνους του σταθμού.
    * Περπατώντας στις γραμμές, περνάμε μια ισόπεδη διάβαση, μια γέφυρα και στη συνέχεια μια δεύτερη διάβαση. Στη στροφή των γραμμών μετά τη δεύτερη διάβαση ξεκινά στα αριστερά μονοπάτι. Το μονοπάτι βαδίζει παράλληλα με τις γραμμές για 2 περίπου χλμ και στη συνέχεια αρχίζει κάπως να απομακρύνεται και να ανηφορίζει. Στο σημείο αυτό είναι χτιστό και κάπως στενό. Εδώ είναι καλύτερα να επιστρέψετε στις γραμμές γιατί λίγο πιο πάνω σχεδόν κλείνει από τη βλάστηση.
    * Περπατώντας στις γραμμές ξαναβρίσκουμε το μονοπάτι στα αριστερά αλλά δεν αξίζει να το ακολουθήσουμε γιατί διασχίζεται από φαρδιά λούκια και είναι αρκετά επικλινές.
    * Συνεχίζοντας να περπατάμε στις γραμμές περνάμε από διαδοχικά τούνελ. Στα τούνελ υπάρχουν κάθε 30 μέτρα περίπου εσοχές όπου μπορείτε να μπείτε σε περίπτωση συνάντησης με αμαξοστοιχία. Οι εσοχές αυτές είναι εναλλάξ στη δεξιά και την αριστερή πλευρά των τούνελ.
    * Μετά από πορεία συνολικά 10 περίπου χιλιομέτρων φτάνουμε στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό των Λιβερών. Το κτίριο αυτό, μετά από δεκαετίες εγκατάλειψης, είχε επισκευαστεί από τον ΟΣΕ και είχε παραχωρηθεί στην περιηγητική λέσχη Νέστου (ως ξενώνας) καθώς και στην εταιρία Forestland που διοργάνωνε πέρασμα του ποταμού με καγιάκ. Φαίνεται όμως ότι έχει ξανά εγκαταλειφθεί: οι μόνοι κάτοικοι του ξενώνα τον Αύγουστο του 2003 ήταν οι ποντικοί... Κάτω από τις γραμμές υπάρχει πολύ όμορφη αμμουδιά ενώ υπάρχει και βρύση με καθαρό νερό στο πλάι της μικρής εκκλησίας (βλ. φωτογραφία).
    * Ανάμεσα στα κτίρια του σταθμού ξεκινά χτιστό μονοπάτι που συνέδεε το εγκαταλειμμένο πλέον χωριό Λιβερά με το σταθμό. Το μονοπάτι ανηφορίζει απότομα προσφέροντας πολύ ωραία θέα των στενών. Μετά από 40 λεπτά πορείας περίπου το μονοπάτι διασχίζει κάθετα αγροτικό δρόμο ο οποίος καταλήγει σε κτίσμα με κεραίες. Μετά από 500 περίπου μέτρα, σταματά απότομα στο πλάι του αγροτικού δρόμου, καλυμμένο πλήρως από μπάζα. Από το σημείο αυτό περπατώντας στο χωματόδρομο με την ίδια κατεύθυνση φτάνουμε στα Λιβερά. Επιστρέφουμε στο σταθμό ακολουθώντας την ίδια διαδρομή.
    * Συνεχίζοντας να ακολουθούμε τη σιδηροδρομική γραμμή περνάμε από τρία μεγάλα τούνελ. Το μεγαλύτερο έχει μήκος περί τα 400 μέτρα και μάλλον θα χρειαστείτε φακό. Μετά από 3 περίπου χλμ φτάνουμε στη σιδηροδρομική στάση του Κρωμνικού. Συνεχίζοντας για 200 ακόμη μέτρα συναντάμε μονοπάτι το οποίο περνά κάτω από τις γραμμές. Ακολουθώντας το μονοπάτι προς την κατεύθυνση του ποταμού συναντάμε την πηγή του Κρωμνικού όπου υπάρχουν κιόσκια με τραπεζάκια.
    * Ακολουθώντας το μονοπάτι αριστερά, ξεμακραίνουμε από τις γραμμές, περνάμε από πάνω δύο τούνελ και κατηφορίζουμε ξανά προς το ποτάμι. Το μονοπάτι πορεύεται πότε στα βράχια και πότε ακριβώς πάνω στην όχθη. Υπάρχουν επίσης και αρκετές διακλαδώσεις του μονοπατιού οι οποίες καταλήγουν όλες στην κοίτη του ποταμού, σε εκτεταμένες και σκιερές αμμουδιές. Το μονοπάτι διανοίχθηκε στα τέλη του περασμένου αιώνα από την εταιρία που κατασκεύασε τη σιδηροδρομική γραμμή. Σκοπό είχε τη μεταφορά εργατών και υλικού ώστε να διανοιχθούν όλες οι σήραγγες ταυτόχρονα.
    * Μετά από 5 χλμ το μονοπάτι καταλήγει σε πολύ μεγάλη αμμουδιά απ' όπου ξεκινά ασφαλτόδρομος. Ακολουθώντας το δρόμο συναντάμε και πάλι τις γραμμές του τρένου στα αριστερά μας. Ο δρόμος κινείται παράλληλα με τις γραμμές, περνά μέσα από τον οικισμό Γαλάνη και καταλήγει στους Τοξότες όπου υπάρχει σταθμός.


ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

    * Επειδή το τμήμα Σταυρούπολη- Λιβερά δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε σχέση με την υπόλοιπη διαδρομή, μπορείτε να το αποφύγετε. Αυτό μπορεί να γίνει αν επιβιβαστείτε σε κάποιο τρένο που μπορεί να σταθμεύσει στα Λιβερά. Σύμφωνα με τα δρομολόγια του Αύγουστου 2003, υπάρχουν έξι τέτοια τρένα, εκ των οποίων δύο έρχονται από την Αθήνα, ένα από τη Θεσσαλονίκη και άλλα τρία από την Ξάνθη. Όλα σταθμεύουν στη Σταυρούπολη και τους Τοξότες.
    * Μια άλλη λύση για να αποφύγετε την "ψυχική οδύνη" των τούνελ είναι να χρησιμοποιήσετε φουσκωτά βαρκάκια για το τμήμα Σταυρούπολη - Λιβερά - Κρωμνικό. Θα χρειαστείτε οπωσδήποτε και κουπιά... Για να συναντήσετε το Νέστο από τη Σταυρούπολη κινηθείτε στο δρόμο κάθετα στις γραμμές.
    * Αν θέλετε να διανύσετε τη διαδρομή αντίθετα, μπορείτε εξ' ίσου καλά να ξεκινήσετε από τους Τοξότες και να φτάσετε στα Λιβερά. Αν στα Λιβερά σκοπεύετε να επιβιβαστείτε σε τρένο πρέπει να το γνωστοποιήσετε στο σταθμό της Σταυρούπολης (τηλ. 25420 - 22363, ανοικτά 7.00-15.00), των Τοξοτών (τηλ. 25410 - 93290, ανοικτά 7.00 -15.00) ή της Ξάνθης (τηλ. 25410 - 22581, ανοικτά 24 ώρες).
    * Για τους ΠΟΛΥ τεμπέληδες: υπάρχουν δρομολόγια τρένων από τους Τοξότες για τη Σταυρούπολη, τα οποία έχουν ανταπόκριση στη Σταυρούπολη για επιστροφή. Απλά πιάστε ένα παράθυρο και χαζέψτε ότι μπορείτε: η διάσχιση των στενών διαρκεί λιγότερο από 15 λεπτά.


ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΑΣΕΤΕ

Επειδή η απόσταση, ειδικά αν έρχεστε από την Αθήνα, είναι πολύ μεγάλη (πάνω από 800 χλμ) πρέπει να επιλέξετε τον τρόπο που θα σας κάνει να φτάσετε στο Νέστο όσο γίνεται λιγότερο κουρασμένοι.

    * Από την Αθήνα η καλύτερη επιλογή είναι να πάτε Θεσσαλονίκη με το βραδινό τρένο. Προτιμήστε το προτελευταίο δρομολόγιο, το οποίο διαθέτει κρεββάτια, ενώ αν είστε ομάδα 4 ατόμων και άνω μπορείτε να έχετε δική σας καμπίνα αν αγοράσετε εισιτήρια εγκαίρως. Από τη Θεσσαλονίκη παίρνετε το πρώτο πρωινό Intercity για Αλεξανδρούπολη το οποίο σταθμεύει στη Σταυρούπολη και την Ξάνθη (όχι Τοξότες και Λιβερά).
    * Αν είστε από τη Θεσσαλονίκη τα πράγματα είναι απλά: σας εξυπηρετούν όλα τα δρομολόγια προς Αλεξανδρούπολη, αλλά τα Intercity σας πηγαίνουν μόνο στην Ξάνθη. Εξαίρεση είναι το πρώτο πρωινό τρένο που σταθμεύει στη Σταυρούπολη. Αν φτάσετε στην Ξάνθη μπορείτε να πάρετε άλλο τρένο ή ταξί για τους Τοξότες. Η απόσταση είναι περίπου 15 χλμ.
    * Αν πάλι έρθετε από το Βόλο (όπως εμείς), το καταλληλότερο δρομολόγιο είναι των 10.30, το οποίο σας πηγαίνει σε 6 ώρες περίπου με μια αλλαγή στη Λάρισα.

ΤΑ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΝΕΣΤΟΥ ( Σταυρούπολι - Τοξότες )
ΣΠΗΛΑΙΟ ΛΙΒΕΡΩΝ ΣΤΑ ΛΙΒΕΡΑ (ΣΤΕΝΑ ΝΕΣΤΟΥ)

Το ανεξερεύνητο σπήλαιο των Λιβερών διεκδικεί ένα κομμάτι από την περιήγηση σας στον τόπο. Η πρόσβαση στα Λιβερά γίνεται από χωματόδρομο με τόπο εκκίνησης τα Κομνηνό ή την Γαλάνη. Μέσα σε οργιαστική βλάστηση, στην καρδιά των Στενών του Νέστου, βρίσκεται ο παλιός Σιδηροδρομικός Σταθμός των Λιβερών, ο οποίος πρόσφατα ανακαινίστηκε, όπου λειτουργεί εστιατόριο και καταφύγιο ύπνου. Ο Σταθμός επικοινωνεί με το εγκαταλελειμμένο, πλέον, χωριό των Λιβερών, με παλιό λιθόστρωτο μονοπάτι.
Send mail to sv7qi@pkteam.gr with questions or comments about this web site.
Copyright © 2008 SV7QI Ham Radio Station